30 / 35 jaar jubileum Jan Hage en Emmy Middelkoop
Zondag 12 november werden Jan Hage en Emmy Middelkoop verrast door het hele molenaarsteam. Jan is namelijk 35 jaar molenaar op molen de Hoop. Hij woont dit jaar 30 jaar met zijn vrouw Emmy Middelkoop in de molen. Het AD schreef er een stuk over:
Molenaar Jan Hage zorgt ervoor dat korenmolen De Hoop elk weekend het ‘draaiend’ middelpunt is van de Hellevoetse vesting. En mede dankzij hem is er aan molenaars op het eiland geen gebrek. Hij en zijn vrouw Emmy werden vanwege zijn jubileum in het zonnetje gezet: Jan haalde 35 jaar geleden zijn molenaarsdiploma.
Jan en zijn vrouw Emmy Middelkoop zijn onlosmakelijk verbonden met molen De Hoop in Hellevoetsluis. In 1985 ging Jan er zelf in de leer bij de toenmalige molenaar Frans Bos. Drie jaar later behaalde hij zijn examen. Molenaar Bos wilde stoppen bij De Hoop. Jan (72): ,,Hij vroeg ik hier molenaar wilde worden. In 1993 zijn we ook in de molen gaan wonen. Voor het behoud van de molen is het belangrijk dat er iemand is die toezicht houdt en de molen regelmatig laat draaien.”
Jan leidde op zijn beurt twaalf molenaars op. Met een pool van tien (zelfopgeleide, vrijwillige) molenaars kan de korenmolen elk weekend draaien. In Molen De Hoop wordt geen graan gemalen, hij is vooral een toeristische trekpleister. Het is belangrijk dat de wieken blijven draaien: stilstand is immers achteruitgang.
Doordeweeks gebeurt dat ook vaak op woensdag, als er scholen op bezoek komen. ,,Een belangrijke taak van de molenaar is tegenwoordig het ontvangen van bezoekers. In de vesting komen steeds meer toeristen. Uit Europa, maar zelfs ook uit China en Japan”, weet Jan.
‘Het nationale middelpunt’
Tijdens de Vestingdagen is de molen het middelpunt van het feest. Molenaar Frank Moerland (23) refereert nog even aan de landelijke sinterklaasintocht in Hellevoetsluis in 2022: ,,Even was De Hoop terecht het nationale middelpunt.’’
Jans collega-molenaars vierden zondagavond in de molen zijn 35-jarig jubileum. Voor de jubilaris en zijn vrouw was het samenzijn een complete verrassing. Molenaars Frank en Eelco Weggelaar spraken Jan en Emmy toe. ,,We kunnen niet met z’n allen op dezelfde dag komen draaien, dus zorgt Emmy al jaren met een hoop gepuzzel voor een perfect rooster’’, aldus Frank. ,,Het zijn ongelooflijk hartelijke en warme mensen’’, vervolgt molenaar Vincent de Ruijter van De Hoop en Zeezicht in Nieuwenhoorn.
Terwijl Jan de molen al 35 jaar letterlijk draaiende houdt, regelt en onderhoudt Emmy contacten met scholen en met de gemeente. Molenaar heeft ze nooit willen worden. ,,Ik woon in de molen, maar heb er verder niets mee”, merkt ze nuchter op.
Hoewel er aan molenaars nu geen gebrek is, blijft nieuwe aanwas welkom. Om molenaar te worden moet je tijdens de opleiding vooral veel draaiuren maken. Uiteindelijk gaat het erom dat een molenaar een molen veilig kan laten draaien. Ook komt er de nodige theorie bij kijken. Zo moet een molenaar weten hoe een molen in elkaar zit en verstand hebben van meteorologie (‘we gebruiken geen Buienradar’).
Molenliefhebbers die vrezen dat de molenaarsopleiding wellicht te technisch is of fysiek te zwaar is, kan Jan geruststellen. ,,De opleiding is goed te doen’’, benadrukt hij. ,,Het belangrijkste is dat je interesse in en passie hebt voor molens. Zo is het bij mij ook begonnen.”
Met de pedagogische vaardigheden van Jan zit het wel goed, weten zijn leerlingen. ,,Theorie vond ik moeilijk. Als Jan het dan op een andere manier uitlegde, snapte ik het wel’’, vervolgt Eric Schreij. De piepjonge Frank deed zijn opleiding bij de molen van Goedereede. Daar was het vooral ‘veel draaien’. ,,Jan heeft me daarbij veel theorie geleerd.’’
Ondertussen staat Jans ‘opvolger’ al klaar. Niels (13) wil maar wat graag molenaar worden en van hem de fijne kneepjes van het vak leren. Hij moet nog even wachten. Pas op 1 april kan Niels beginnen met de opleiding, want dan is hij 14. Op zijn zestiende mag hij examen doen en vanaf zijn achttiende zelfstandig molens draaien.